Uloga prehrane u stomatologiji

Vi ste ono što jedete! Mnogi ljudi misle da su svjesni učinka hrane koju jedu na njihovo oralno zdravlje. No, za mnoge, odnos između zdravlja zuba i njihove prehrane počinje i završava sa šećerom koji uzrokuje karijes.
No, tu naravno postoji mnogo više toga. Hrana i dodaci koje trošimo, uvelike utječu na naše zube, ne samo lokalno, već i na cjelokupno zdravlje, posebno na desni i kosti, sustavno. Najprije, pogledajmo nekoliko najčešćih “mitova” o šećeru i bolestima zuba:

  1. Što je više šećera jedete, više ćete patiti od karijesa. To je obmana. Šećer je dio trijade koja dovodi do kvarenja zuba, zajedno s bakterijama i osjetljivošću zuba. No, količina šećera je nevažna u odnosu na količinu vremena tijekom kojeg je šećer prisutan u ustima. Na primjer, “Kiki” i rola tvrdih bombona s rupama u sredini sadrže otprilike istu količinu šećera. “Kiki”, dok ga jedete, zahtjeva žvakanje, stimulirajući izlučivanje i protok sline. Nakon što se proguta, razina šećera u ustima brzo opada, a normalno je oko pola sata. Ista količina šećera u tvrdim bombonima koji se tope polako jedan po jedan, može zadržati razinu šećera u ustima visokom čitav dan i uzrokovati mnogo više zla. Dakle, važno je vrijeme prisutnosti šećera u ustima, a ne količina, barem što se tiče zubi.
  2. Prirodni šećeri su OK, samo je rafinirani šećer loš. Nije točno, nažalost. Mala količina grožđica može biti štetna kao i bombon. Pogotovo ako se uvuku između zuba i ondje se zadrže satima. Još loših vijesti: mnogi proizvodi “sugar free” sadrže organske materijale koji se odmah pretvaraju natrag u šećere i podupiru propadanje baš kao i bijeli šećer iz šećerne zdjelice.
  3. Malo mlijeka prije spavanja pomaže maloj djeci da spavaju preko noći. Možda, sve dok se ne pojave cjelonoćne zubobolje. Laktoza u mlijeku je šećer koji podržava propadanje baš kao i bilo koja druga vrsta šećera. Što je još gore, kada spavamo, smanjena proizvodnje sline uvjetovat će da šećer kojeg imamo u našim ustima kad idemo spavati ostane ondje do jutarnjih sati. Manja je i količina bakterija koje, pretvorbom u kiseline, otapaju zubnu caklinu. Najgora od svega praksa je stavljati mališana u krevet s bočicom mlijeka ili voćnog soka. Ovo rezultira s jednim od najrazornijih oblika propadanja dječjeg zuba – “karijes bočice”. Vrlo je bitno ne ići spavati sa šećerom na našim zubima, a ako se nešto i pojede u roku od sat vremena prije odlaska na spavanje, zube treba temeljito očistiti i ništa drugo ne jesti prije odlaska u krevet.
  4. Trudnice su podložne propadanju zuba jer im beba crpi kalcij. Nije točno. Istina je da su trudnice podložne karijesu i bolestima desni, ali razlozi imaju veze s promjenom hormona i gušenjem njihovog imunološkog sustava koji sprečava tijelo od odbacivanja fetusa u razvoju. Žene koje planiraju trudnoću trebaju dovesti svoja usta u dobro stanje prije nego što postanu trudne i trebaju biti posebno oprezne u pogledu čistoće zuba. Stomatološka čišćenja i pregledi tijekom srednjeg tromjesečja nisu loša ideja, pri čemu svakako stomatologu dajte do znanja da ste trudni.

Sada, o utjecaju antioksidansa i dodataka na vaše zubno zdravlje. Istraživanja su vrlo zanimljiva. Ispitivani su antioksidativno djelovanje sline i njen odnos s oralnim upalama, zarastanjem rana u ustima i sistemskim bolestima. Utvrđene su veze između oralne upale i dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i reumatskog artritisa. Prirodno pojavljivanje je antioksidansa u slini, kao dio obrambenog sustava tijela. Oni štite stanice tijela od mogućih oštećenja uzrokovanih prekomjernom količinom slobodnih radikala. Slobodni radikali su proizvodi nastali u tijelu nakon izlaganja stvarima kao što su razni oblici zračenja, zagađeni okoliš i određene namirnice, a uzročnici su bolesti i ubrzanog starenja.

Istraživanja su se bavila i utjecajem oksidacije na oralno zdravlje – osobito jer se odnosi na parodontitis, kronično suha usta, rak usne, i kvara na zglobu čeljusti. Kod pušača, bolesnika pod stresom i onih sa spomenutim bolestima je utvrđenosmanjeno antioksidativno djelovanje u njihovoj slini. Mišljenje je da oksidacija u usnoj šupljini dovodi do upale usta, tako da smatramo da povećanje razine antioksidansa u ustima predstavlja dio sveobuhvatnog programa oralne higijene – posebno ako bolesnik imao operaciju usta, ekstrakcije zuba, oralne ulceracije ili lezije i treba dodatno liječenje.

Mislim da podizanje razine antioksidansa u ustima predstavlja pristup koji vrijedi promicati u liječenju oralnih rana i upala. Kada se udruži s hranjivim ne-kemijskim dijetama, četkanjem, čišćenjem zubnim koncem, profesionalnim stomatološkim čišćenjem, te umjerenom tjelovježbom, smanjivanjem stresa te kvalitetnim snom, mislim da bismo mogli vidjeti svjetlo na kraju tunela borbe za mjerljivo smanjenje bolesti. To je težak zadatak, ali možemo malo i sanjariti, zar ne?

Dakle, što točno su antioksidansi? Oni su jednostavne molekule koje se mogu naći u voću, povrću i orašastim plodovima čiji je nedostatak odgovoran za puno toga. Od loše kvalitete kože do kardiovaskularnih bolesti, gubitka pamćenja i preranog starenja. Svi mi želimo bolje zdravlje, kožu i kosu i, naravno, zube, ali kako znamo da uzimamo dovoljno antioksidansa? Testirajte svoju razinu, prilagodite prehranu i nadomjestke. Smanjite stres i spavajte kvalitetno Jedite znatno više voćnih obroka.

Lako za reći, malo teže za učiniti. Efekti bi ipak mogli biti dugoročni.

Dr. Greg Wych, 16.8.2012
Lexington County Chronicle