Dentalni pregled stanja zdravlja u DV Sopot (2011/12)







Objavljujemo rezultate pregleda dentalnog zdravlja djece u DV Sopot, za 2011/12 školsku godinu.

 


27.8.2011. 08:00 | ordinacija@dudik-dr.hr

I ove godine smo obavljali preventivne preglede stanja zdravlja zubi djece. Ovaj posao smatramo vrlo važnim upravo zbog predznaka preventive, koji je nesumnjivo u vrhu trendova i to ne samo dentalne medicine. Smatramo kako i na ovaj način možemo pripomoći u širenju svijesti o važnosti sprječavanja širenja nepoželjnih pojava, posebno kad je u pitanju zdravlje naše djece.

Prije pregleda danih rezultata preventivnog pregleda dobro je uzeti u obzir sljedeće: -pod pojmom djeteta s karijesom, podrazumijevamo svako dijete kojemu je utvrđen barem i jedan kariozni zub. Saniran je onaj kojemu nije primjećen karijes, ali postoje sanirani zubi. Sve ostale smo označili “zdravima”, iako ovaj izraz treba prihvatiti uvjetno i u skladu s prethodnom konvencijom.

Pogledajmo za početak sljedeći grafički prikaz.

Situacija bi bila prekrasna, kada ne bi bilo ovog ispod.

Slika stanja cjelokupnog vrtića, očekivano je onda negdje između, iako puno bliže ovoj lošijoj strani priče, budući da su prilikom pregleda značajno zastupljenija djeca vrtićke dobi.

Na sljedećoj slici prikazujemo kako se taj odnos zdrave djece i one s pronađenim karijesom mijenja tijekom godina.

Sljedeći niz slika predstavlja odnos izabranog stanja zuba i ukupnog broja promatranih zubi. Dakle, za razliku od gornjih prikaza, ovdje je jedinica promatranja pojedinačni zub.

Ako reduciramo stanje zuba na 4 tipa obzirom na razvojnu fazu: mliječni, trajni, neizrasli i ekstrahirani (odstranjeni), zanimljivo je pogledati sliku o udjelu mliječnih zubi u ukupnom broju grupirajući rezultate prema dobi djeteta. Prikazane vrijednosti predstavljaju relativne udjele izražene postocima.

I za kraj pogledajmo udio zdravih zubi u ukupnom broju svih pregledanih.

Ukoliko netko od roditelja pregledane djece, pohađatelja vrtića DV Sopot nakon ovih slika želi vidjeti status svog djeteta, može popuniti ponuđeni formular ispod, a mi ćemo se potruditi u što kraćem roku, prirediti mu zatražene podatke.