Svjetski dan oralnog zdravlja

Povodom svjetskog dana oralnog zdravlja izdvajamo…

 

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se danas, 12. rujna, u cijelom svijetu.

Što je svrha ovog posebnog dana? Zašto je 12. rujna izabran kao dan da ga slavimo?

Od posebne važnosti je potaknuti ljude da uče o oralnom zdravlju i njegovom utjecaju na sveukupno zdravlje, pa ovaj poseban dan upravo i jest osmišljen s tom svrhom. Nažalost, unatoč prevenciji, većina oralnih bolesti i dalje uzima veliki postotak svih kroničnih bolesti u svijetu.

Ovaj dan je nastao s vjerom u povećanje stomatološke zdravstvene svijesti u svijetu. Zubni karijes je jedna od najrasprostranjenijih kroničnih bolesti u svijetu, unatoč činjenici da ge je u većini slučajeva moguće spriječiti. Datum 12. rujna odabran je kao dan proslavle u čast osnivača FDI-a (Svjetska stomatološka federacija), dr. Charlesa Gordon, koji je rođen 12. rujna 1854, te u svrhu proslave revolucionarne međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije o primarnoj zdravstvenoj njezi koja se dogodila 12. rujna 1978. Prvi put je ovaj dan obilježen 12. rujna 2008, što znači da mu je danas 4. godišnjica.

Prvi europski summit o oralnom zdravlju diskutira o budućoj strategiji zaštite oralnog zdravlja. Na stranici imate poveznice na videoprezentacije nekih govornika sudionika, te na taj način direktno dobiti informaciju o najnovijim smjerovima i trendovima razvoja.

 

 

U Hrvatskoj

ZAGREB, 12. rujna – Hrvatska komora dentalne medicine ove godine dan oralnog zdravlja posvećuje osobama s posebnim potrebama. Oralne bolesti, zubni karijes i peridontalne bolesti predstavljaju najčešće kronične infekcije, uzrokuju bol i nelagodu, smanjuju kvalitetu života, a njihovo liječenje je skupo. Zubni karijes nastaje zbog nepravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji, učestale konzumacije šećera, nemliječnog izvora i nedostatka fluora. U Hrvatskoj samo 61 posto djece pere zube dva ili više puta dnevno, dok u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj to čini oko 80 posto. Izvor…